Завтра буду пекти паски. Традиційно їх випікають або в Чистий четвер, або у Великодню суботу, але тільки не в Страсну п'ятницю. Спекти звичайний хліб - дуже просто. От Паска - це зовсім інша справа. До неї треба підходити відповідально, не тільки підготувавши якісні продукти, а обов'язково з гарним настроєм та молитвою. Здавна дотримувалися такої традиції - не дозволяли заходити та виходити з хати, особливо впускати в дім сусідів та незнайомців, щоби вони не "кинули лихим оком" на паску і тоді вона не підніметься, як треба. Не можна було голосно говорити, сміятися. Також господиня, яка пекла паску, не мала протягом всього процесу присісти, щоб паска не впала. Ці вірування мають цілком обгрунтовану основу - коливання повітря, протяги справді можуть завадити нормальному підходженні паски. Старі бабці також по тому, яка вдалася паска, пророкували на весь наступний рік - яким буде урожай, здоров'я та добробут в родині. Ось кілька рецептів для господиньок, які самі захочуть спекти собі Великодню паску. Яка б вона не вдалася, вона завжди буде набагато смачнішою, ніж готова куплена в магазині.  

ПАСКА ЗВИЧАЙНА Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.
Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год. ... Читать |